Från idé till debutbok – att lägga grunden. Eller ”det är ju bara att skriva!”

Det är ju bara att skriva!

Jag tänkte nog det förut, när jag satt vid mitt skrivbord i mitt flickrum, med hög musik på stereon och blyertspennan i högsta hugg. Skrivandet var enkelt: Det som dök upp i huvudet var också det som hamnade i collegieblocket. Det var råtext och slutprodukt på en och samma gång, att redigera fanns inte på min världskarta. Idéerna flödade fritt och historierna växte fram där och då, direkt från huvud till papper. Skrivkramp? Knappast! Det fanns inte heller med på kartan.

Men sedan hände någonting. Något som skulle utveckla mig som hobbyförfattare. Vad det var? Jo, det började med att en speciell karaktär dök upp i mitt huvud. Hon var väldigt smart men lite naiv, och ganska ensam. Hon visade mig en scen, där hon var på väg ut i rymden tillsammans med sitt arbetsteam. Hur coolt var inte det?! Snart dök fler karaktärer upp, och innan jag visste ordet av hade jag världens story. Ni som själva skriver vet ju hur det är: när karaktärerna väl har börjat prata, ja då måste man lyssna på dem.

Sagt och gjort, jag började skriva, precis som jag skrivit mina tidigare berättelser. Direkt från huvudet och in i Word (ja, collegieblockens tid var förbi). Jag hade en ganska tydlig bild av hur historien skulle sluta, samt några viktiga händelser som måste finnas med. Jag hade omedvetet skapat mitt livs första synopsis.

När jag avslutat sista kapitlet var jag naturligtvis färdig. Trodde jag. Eller… Trodde jag verkligen det? Inom mig fanns en känsla. Jag kände något alldeles särskilt för det här manuset och dess karaktärer. Jag kunde inte riktigt släppa taget om dem, trots att jag skrivit klart. Jag riktigt längtade efter dem, och ibland tänkte jag på den redan färdiga texten. Fick idéer om hur historien skulle kunna växa. För första gången hade jag avslutat ett manus utan att känna mig riktigt färdigt.

Det är ju bara att skriva! Eller? För första gången upplevde jag att skrivandet kanske inte var fullt så enkelt. Jag kunde verkligen inte släppa dessa karaktärer, de pockade envist på min uppmärksamhet och till slut var jag tvungen att öppna dokumentet på nytt. Det hade då gått ganska lång tid, jag minns inte exakt, men vi pratar om år.

Längtan och nyfikenhet drev mig alltså att plocka fram datorn och öppna manuset. Jag bara måste läsa det! Att det inte skulle stanna vid enbart läsning visste jag inte då, men mer om det i nästa inlägg.

4 reaktioner på ”Från idé till debutbok – att lägga grunden. Eller ”det är ju bara att skriva!”

 1. Jag skrev också så. Bara skrev. Från början till slut. Så var det färdigt. Och jag älskade det. Hur uppslukad jag blev av mina egna historier. Höll på så från att jag var nio till tjugo drygt. Sedan blev det en paus på flera år. Och sedan började jag skriva för att även redigera.

  Gillad av 1 person

  1. Ungefär så var det för mig också. Jag redigerade visserligen en hel del på ”Universums mörka hemlighet” innan livet kom emellan och manuset ‘hamnade på hyllan’ i något år. Men när jag tog upp det blev det ytterligare en del redigering innan jag vågade skicka in.

   Det var verkligen en härlig tid, när texten fick flöda fritt ur huvudet och ner på papper, men nu när jag arbetat ihop med en lektör har jag lärt mig uppskatta redigeringsarbetet på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. 😊

   Gillad av 1 person

 2. Det är så fantastiskt att ha en passion, och liksom som för dig har det alltid varit skrivande för mig. Redan när jag var sju år skrev jag att jag skulle bli ”förfatare” i vän-böcker. Från första boken (helt oredigerad, ja:) till dagbok, dikter och noveller till totalt stopp…till Skuggvinter. Vilken resa man gör! Ser fram emot att läsa mer om din…

  Gillad av 1 person

  1. Oja, när man börjar reflektera över- och blicka tillbaka på skrivandet (och livet) så inser man vilken otrolig resa och utveckling som redan har skett… och det bästa är ju, att vi inte är färdiga. Jag tror och hoppas att vi fortsätter utvecklas med varje skriven text 😍 Jag ser fram emot att följa med på din resa också.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s