Från Word till Bok

Först av allt vill jag säga TACK! Ett stort, varmt tack till Dig som följt min resa från idé till debutbok (och givetvis till dig som läst mina andra inlägg). 😊

Vägen från ett första utkast, fram till slutprodukt, har kantats av många känslor, prövningar och erfarenheter. Något av det absolut häftigaste med resan var det som hände efter sista redigeringsrundan.

En dag kom ett mail från Visto Förlag. Vad det innehöll? Ett första förslag på inlagan. Mina karaktärer hade flyttat från sitt trygga hem i Word, in i en Pdf-fil med sjukt snygg design. Japp, det var nämligen såhär boksidorna skulle se ut. Hur spännande?!

Hjärtat bultade hårt när jag öppnade filen. Jag visste inte vad jag hoppades få se, men när jag såg det förstod jag att det var precis vad jag drömt om.

Typsnittet var mjukt och lättläst. Varje kapitel inleddes med en snygg anfang (en extra stor bokstav som ger lite klassisk sagobokskänsla) och runt varje sidnummer svävade en gullig liten komet. Ska den vara där? Var första tanken. ABSOLUT! Blev mitt eget svar.

Jag kunde inte låta bli att bläddra fram och tillbaka, fram och tillbaka, med känslan växande inombords: det här var min bok, såhär skulle den se ut. På riktigt! Jag ville springa runt i grannskapet med datorn i högsta hugg. Knacka på hos varenda kotte och visa dem alla hur FIIINT det skulle bli!

Omslaget hade vi också fått till och ja – jag älskade det! Vackert, lite mystiskt och magiskt. Gav mig precis den känsla som jag ville att läsaren skulle få. Mina karaktärer hade flyttat från sitt Word-dokument, in i en omsorgsfullt designad Pdf-fil. En lyxigare bostad kunde de inte få.

Nu återstod sista finputsen; korrekturläsning av inlagan. Imponerande egentligen, att så många stavfel lyckats smita igenom alla femtioelva redigeringsrundorna. Men det är väl så att man blir blind för sin egen text. Hjärnan uppfattar det som SKA stå, istället för det som faktiskt står. (Till och med min korrekturläsare hade missat dessa fel). Dessutom hade något busigt skett vid konverteringen från Word till tryckfil. Alla bindestreck hade trillat bort, och du som läst boken vet att det är ett ansenligt gäng.

Att redigera i tryckfilen var dock lite enklare, texten blev mer överskådlig där än i mitt gamla Word-dokument. Ändå krävdes en hel del bollande mellan mig och förlaget innan jag blev helt nöjd med inlagan. Det handlade om kosmetiska detaljer också. Styckeindelningar som behövde justeras, repliker som fick en sista-minuten-puts. Sådana saker. Men på Visto hade de ett oändligt tålamod med en petig, nojig och smått jobbig författardebutant. De stöttade och peppade in i det sista, och resultatet blev fantastiskt.

Jag har en slutprodukt som jag är stolt över, som hunnit få riktigt fina läsarutlåtanden och som dessutom börjar hitta ut i bokhandlar och bibliotek. Även skolbibliotek, verkar det som.

Nu står jag här med min bok. Resan från idé till debut är avklarad, men min författar-resa har förhoppningsvis bara börjat.

Stort tack till dig som följt mig så här långt på vägen. ❤

En reaktion på ”Från Word till Bok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s