Den roligare formen av redigering, den som bygger på lektörsutlåtandet

Hej hörni! Det slog mig just; jag har inte berättat för er hur det gick med lektörsutlåtandet, trots att det gått en månad (om inte mer) sedan jag fick tillbaka manuset.

Som ni kanske vet hade jag otroligt roligt när jag redigerade min första bok utifrån lektörsutlåtandet, och därför hade jag väldigt höga förväntningar inför arbetet med bok nummer två. Vet ni vad? Det är precis lika roligt den här gången! Dessutom ser jag tydliga skillnader i det här utlåtandet jämfört med det förra, skillnader som antyder att det faktiskt har skett en utveckling i mitt skrivande. 😍

Okej, vadå för skillnader? Jo, det första som slog mig var att jag lyckats städa bort många onödiga utfyllnadsord som jag flitigt strösslade över råtexten till Universums mörka hemlighet. Så-att-med-har-lite … osv. Jag har aktivt tränat på att bygga meningar utan dessa extra ord och har upptäckt att det oftast går bra. Riktigt bra = superrolig insikt. 😁

Dessutom inbillar jag mig att jag har färre logiska luckor att täppa till, jämfört med min förra bok. Observera att jag säger färre, för visst finns det smått och gott att lappa ihop även i det här manuset, men jag tycker själv att det är på en annan nivå. Kanske för att jag arbetat med råtexten på ett annat sätt den här gången. Redan från start har jag försökt gå tillbaka, titta på den röda tråden, upptäcka sådant som hänger löst och sådant som inte stämmer. Övning ger färdighet, och även om jag fortfarande har mycket kvar att öva på så är det roligt att se att det faktiskt sker en utveckling. Min dröm är ju att bli bättre och bättre för varje utgiven bok. Bara att kämpa vidare alltså. 😊

Hur som helst, det är precis så roligt som jag mindes det, att arbeta utifrån lektörsråd. Att ha en duktig, proffsig och engagerad samarbetspartner som ser min text med fräscha ögon och kommer med konstruktiv kritik är ovärderligt. Jag känner själv hur texten lyfter mer och mer för varje redigeringsrunda, det hade aldrig varit möjligt utan lektörens hjälp. Hon pekar inte bara på styrkor och svagheter i själva texten, hon hjälper mig också att se styrkor och svagheter i mitt eget skrivande. Vad jag gör bra och vad jag kan träna mer på. Det är verkligen guld värt!

Nu ska jag arbeta med redigeringen fram till 2 december, då är det dags att skicka tillbaka manuset för en uppföljande genomgång och jag har goda förhoppningar om att ha ett tryckfärdigt manus redan i början av januari. Det är i alla fall mitt mål. 😍❤

🌟 STORT TACK TILL MIN FANTASTISKA LEKTÖR MARIA CRUM, SOM GÖR DET MÖJLIGT FÖR MILLENNIUM OCH INFINITY ATT FLYGA HÖGRE BLAND STJÄRNORNA 🌟